Monday, August 10, 2009

orange colour flower

salam....bunga ni ak amik kat depan rumah...amik mggunakan 75-300 campur ngan close up filter +4...compo xbrapa menarik la hehehe...shutter 1/100, F32, ISO 400, manual exposure ngan built in flash...

8 comments:

Munira Kirana said...

close up filter tu mcm mana ek awk??
mahal tak? fungsi dia utk ape? =)

hidungberantai said...

close up filter tu mcm filter yg biasa awak guna tu cuma fungsi dia utk mmbolehkan kita focus lebih dekat dgn objek...dia ada yg boleh tambah bg dekat dgn nilai +1, +2 sampai la yg paling byk +10....tapi kalu nilai tinggi tu bila kita pakai nak kena dekatkan jarak lens ngan objek n lagi satu deep of field dia tak kemas(xclear la) n nak kena guna nilai aperture yg sekecil yg boleh utk dapatkan dof...kalu yg saya pakai ni hoya close up filter +4 RM50...yg ni kira permulaan bagi yg nak bmain dgn macro la n bg yg kurang bajet hehehe...kalu ada bajet lebih baik amik raynox250 xpun terus je beli macro lens hehhehe..nak tau lg baca sni... http://en.wikipedia.org/wiki/Close-up_lens lagi satu yg ni http://www.imaginatorium.org/stuff/cufilter.htm

hidungberantai said...

xpun leh tgk sni sedikit perbincangan ttg filter ni
http://www.photoskool.net/v2/viewtopic.php?f=45&t=23965&p=390923&hilit=close+up+filter#p390923

lagi satu

http://www.photoskool.net/v2/viewtopic.php?f=45&t=21144&hilit=close+up+filter

ju staël said...

thanks,
the photos of your blog is very interesting.°)

hidungberantai said...

thanks Ju Stael...i still new with my camera and all this pict is my journey to obtain a deep understanding of my camera and about photography....

Munira Kirana said...

time kasih.. ti sy survey =)

UnCLe pEt.. said...

trbaekkkk r bro.. bunga icon..

hidungberantai said...

thanks uncle pet...hehehe dok main try ja ni..dah nsib nak mjadi hehehe...