Tuesday, August 4, 2009

Differential

salam...masih lagi bkonsepkan landscape n gambo pun amik guna landscape setting n still guna RAW format hehehe...cuma kali ni nak tunjukkan perbezaan gambo yg segar dari ladang dengan gambo yg dah diedit ala2 HDR hehehe....

yg ni gambo asal yg diambil dgn format RAW...

yg gambo yg di edit bg nmpak mcm HDR guna 5 gambo berlainan exposure dgn beza +-1.....tp xtau la ok ke tak kat mata sesapa yg nengok ni hehehe.....

2 comments:

Munira Kirana said...

mcm ne nak wat hdr nie...?

hidungberantai said...

emmm sya pun budak bru belajar lg la hehehe...kalu nak wat mula2 kna ada software dia la mcm photomatix ataupun dynamic photo HDR...tu baru tool utk edit..
gambo lak sepatutnya kena amik paling kurang tiga gambo yg berbeza exposure nya...xpun boleh gak amik gambo sekeping dalam format RAW pastu save kan dalam pelbagai exposure...
bila dah ada gambo tu guna la software dia utk cantumkan gambo pastu edit la sikit2 effect2 dia tu(tone mapping...xpun try tgk video ni http://www.youtube.com/watch?v=s14rvLKKH60