Sunday, November 1, 2009

DIY monster softbox yang tak menjadi

salam alaik...disebabkan aku ni tak sama mcm mbr2 blog lain yang bebas keluar utk bergambar kemana sahaja dengan mbr2 yg sama minatnya, maka dengan ini terhasillah raksasa softbox aku yg ditiru dari youtube...ak tak reti pun bmain dgn cahaya2 ni tapi mcm biasa la dah tgn mggatal nak try ak buat je la hehe..nak beli terasa sayang duit ni n kat sni mmg xda jual pun hehe...saksikanlah the making of DIY monster softbox...

ni diawal proses...time ni aku dah siap potong2 kotak dan ak dah lekatkan utk tgk mnjadi tak bentuknya...ni kira prototype la hehe...

sebelum aku mnyambung kembali kerjaku..mari pekena teh tarik lipton campur dua sudu susu tepung..

ni la keadaan dalam kotak yang tadi...dan beberapa peralatan untuk menghasilkannya...pisau yg berkarat, mata gergaji besi yg digunakan sebagai pembaris dan pensil kontot...

kalu ni adalah sesi melekatkan kertas putih dibahagian dalam kotak...ni lagi peralatannya..selotip dan double selotip

ni pabila sudah siap melekatkan kertas putih dibahagian dalam kotak

ni step seterusnya iaitu lekatkan selotip agar permukaan putih itu berkilat untuk memantulkan cahaya pabila flash menyala

haha akhirnya dah siap...ni la monster softbox...tapi kekurangan nya ialah terlalu berat untuk ditampung flash aku tu hehe...mcm nak patah la flash dibuatnya...

lihatlah...kepala flash ni xleh diangkat ke sudut lebih tinggi hehe...

ni lah sample menggunakan monster softbox aku tu....(oldskool watch-solvil et titus geneve 9192)

sample ke atas model tak berbayar

lagi sample

lagi dan lagi....
aku berminat dengan penyebaran cahaya yg dihasilkan softbox tu walaupun masih dalam kecacatan lagi hasilnya hehe...nak kena study lagi bab cahaya ni...
nantikan kemunculan second generation lak hehe...sekian

12 comments:

die-art said...

kreatif..huhu

hidungberantai said...

die-art: nak wat mcm mna dah tak tau nak watpa kat rmh ni la jadinya hehe...

harimau said...

very creative! clap3.

btw, sedap nyer tea susu hg tu~

hidungberantai said...

harimau: hehe ni tiru dari youtube jer...sedap ek..tp xleh lawan teh tarik mamak la..hehe

Munira Kirana said...

wah.. rajinnya dia..
bagus2..
tahniah2
teruskan usaha yek...

hidungberantai said...

Munira Kirana: hehe dah xde keje mcm ni la jadinya...thanks hehe

eD's photography said...

haha...tudia aih apabila HB boring..
tp smart gak kan..
x tpikir lak nak wat camtu.
huhu..

nape x gune kertas aluminium je..( poyo je )

hidungberantai said...

eD's photography: ala tiru je la dlm youtube..try la wat..pahtu ajak mmbr main strobist lak hehe...
emmm mmg hajat nak guna aluminium tu tp malas nak p kdai n kuar duit hehe..tu yg guna apa yg ada...

uncle pet..!! said...

trbaekkkkk la ko nyah..
mak suke tau.. auwwww.. ahiksss..

hidungberantai said...

uncle pet..!!: apa yg tbaiknya uncle ooooiii...tak kuase i tau...auuuwww

Daniera said...

wah...kreatif nyer HB. Ni boleh hire jd wedding photographer ni :)

hidungberantai said...

Daniera: thanks ira tp ni tiru jer hehehe bukan reka sndiri pung...nak hire leh jer tp gambo tak cantik lg ler hehe..