Wednesday, November 4, 2009

water droplet, splash, kecebom

salam alaik....kali ni aku nak tunjukkan hasil eksperimen yang tak tau la kali ke berapa dah ni hehe...cuma kali ni aku tak buat dalam bilik air hehe...saksikanlah....kejatuhan air ini....

ni permulaan hasil dimana yang ini aku hanya menjadikan kerusi sebagai latar belakang dan flash di fire direct kepadanya...

yang ni diletakkan buku sebagai latar belakang dan flash direct ke air...

yang ni berlatarbelakangkan buku dan flash bounce ker buku...

yang ni pun sama seperti sebelumnya

sama seperti sebelumnya

sama seperti sebelumnya

sama seperti sebelumnya

yang ni berlatar belakangkan kerusi dan flash bounce ke buku dan dikurangkan shutter speed

sama seperti sebelumnya

sama seperti sebelumnya cuma dilajukan lagi shutter speednya....

ni la keadaannya dimana buku dipegang utk jadikan flash tu bounce kat buku n kena kat air sambil mngambil gambo

ni keadaan dimana buku dijadikan latarbelakang dan flash bounce kat buku...kamera diletak di atas tripod free aku tu..

ni la rupanya dari hadapan dimana gelas dikepit pada ampaian dan dicucuk dgn jarum utk dapatkan titisan air...air ditadah menggunakan penutup bekas kuih raya dan diletak diatas kerusi yg berkilo2 debunya...
list bahan2 yg digunakan
1.kamera(saya guna lens campur ngan close up filter)
2.air
3.tripod
4.kerusi yg penuh dengan debu
5.flash
6.buku yg cantik sebagai latar belakang
7.gelas plastik
8.ampaian yg tidak diguna
9.penyepit
sekian...sesiapa yang nak mnguji kesabaran leh la mencuba skill yang ditiru dari youtube ni....

24 comments:

eD's photography said...

sumpah smart bro!!!......aku suka2!!!..

omaigod...hehehe...kreatif giler pemikiran ko kan bro...

hidungberantai said...

eD's photography: thanks alot bro hehe...tiru jer ni...

Fly said...

eksperimental yang sangat2 bagus dan hasil yang sangat2 memuaskan..tahniah bro

hidungberantai said...

Fly: thanks alot bro...tp byk kurangnya lg ni..nak kna byk kali try lg...

Munira Kirana said...

huiyoooo
power langers la...
hihi aja cekgu leh?

hidungberantai said...

Munira Kirana : bukan power rangers la tp gaban ni hehehe...leh jer kalu nak tp sya pun tiru dri youtube jer hehehe...thanks alot

Daniera said...

santekkkkk :)

burt said...

perghhh ni baru btul2 photographer terbaeekkk...salute

Anonymous said...

very informative tips . . . for the beginners . . well done

hidungberantai said...

Daniera: thanks...hasil dari meniru jer ni hehe...
burt: uit bro jgn cakap mcm tu..ak pun mniru jer ni bukan nya idea sendri..bro lg terbaik dari aku ni...hehe thanks alot..
Anonymous: thanks alot..kalu ada apa2 nasihat yg bguna leh la salurkan disini hehe..

ezhan_artwork said...

perghhh.....mmg menarik la ...
thank 4 sharing....
pasni bleh la try~

hidungberantai said...

ezhan_artwork: thanks bro..try jer byk2 kali hehehe...xtry xtau...

dilaOHdila said...

wah HR............
aku KAGUM sungguh
kagumnya aku tengok............
waduhhhh (TAK TERKATA)

hidungberantai said...

dilaOHdila: uish jgn la mcm tu...sya ni pun mniru jer...awak lg hebat hehe..thanks alot

tubik said...

aaa...thanks bro. aku terpikir gak nak buat tapi x tau mcmane nak dapatkan bg mcm tuh. nasib baik ko tlg tunjukkan. x sabar nak buat satu nih. makaseh!

WakNal said...

Cantik2 . . . saya pun nak cuba jugaklah nanti . .terima kasih atas perkongsian ilmu.

hidungberantai said...

tubik: sama bro2...ak pun tiru dari youtube jer ehehe..try bro jgn tak try..msti lg cantik nya kalu bro try...thanks 4 da comment..

Waknal: thanks waknal...ok try byk2 wak...wak pnya msti lg cantik dri yg ni...sama2 hehe..ilmu meniru jer ni...

Té la mà Maria - Reus said...

very good, congratulations

hidungberantai said...

Té la mà Maria - Reus : thanks a lot bro..

die-art said...

i like it..uji kaji yg berjaya..huhu.teringin nak buat tp malas..satu usaha yg bagus

silentshutter said...

gle la bro,mmg stailo gler,huhu..aku da tgk da trick ni dlm youtube omputih buat,huhu..tp bro pki simple2 prop pn leh jd gak, sumpah aku ske ni

hidungberantai said...

die-art: thanks alot bro..hehe benda mcm ni nak wat kena jd mcm ak dlu dah xtau nak watpa tu yg rajin wat hehe..mcm bro byk benda yg leh n kena dbuat mmg xsempat la hehe..

silentshutter: thanks alot bro...ni la jenis guna jer apa yg ada hehe..belasah jer..nasib jer ni leh jadi ehehe...

~kem@ng~ said...

wah..ebat2!

suke giler pic ni!!

ahahaha...

tunjuk ajarku sifu!

hidungberantai said...

~kem@ng~: apa yg hebatnya kemang oi...ak ni mniru jer..leh jer kalu nak bgtau sikit2 tu..ak pun main belasah jer hehe...thanks alot bro..