Saturday, November 14, 2009

Masjid Al-Nilin

salam alaik..gambo ni aku amik masa jalan2 ngan member aku entah bila aku tak ingat la hehe baru nak upload...untuk gambo kali ni aku tak puas hati sebab gambo tak cantik dan banyak yang underexpose dan aku jugak tak berpuas hati sebab jiwa tak bebas sewaktu amik gambo...kira amik dalam ketakutan la hehe(jangan kata amik gambo jer aku takut..nak post gambo dalam ni pun aku takut gak huhu bahaya2)..yang aku puas hatinya sebab aku dapat amik gambo kat sini hehe...jadi layan lah gambo yang banyak kecacatan ini dan susun atur gambo pun tak betul sepatutnya bermula dari gambo bawah ke atas hehe...sesiapa yang ingin mengetahui mengenai masjid ni boleh la baca sedikit info tentang masjid ni
link to Masjid Al-Nilin


bahagian dalam dihadapan masjid iaitu tempat imam solat

lelangit...

salah satu tiang yg penuh dengan ukiran

seni ukiran yang unik...(ukir ker??)

bahagian tepi masjid(ada tepi ker..masjid ni bulat jer hehe)..dgn airconditioner yg ditempatkan satu disetiap tiang..

bahagian dalam

diluar masjid..inilah sungai nil..kalau lajak sikit ke kanan disitulah tempat dimana bertemunya blue n white nile

sedikit silhouette

dibahagian belakang yang diberitahu oleh kawanku(student thailand) bahawa ini adalah pejabatnya tetapi aku tgk mcm kosong jer hehe

di bahagian sisi belakang

dibahagian sisi kiri

salah satu pintu pejabatnya yang penuh dengan ukiran2

ni pemandangan dari sisi pejabat masjid

apa org panggil tiang ni ek...entah la..tiang masjid je la hehe

pohon tamar..bawah pohon tamar ni lah aku n 2 org member aku solat asar sebab masjid ni ditutup selepas solat untuk mengelakkan penyamun2 menyamun barang2 dalam masjid

masjid dari sisi kiri

dari sudut yang sama

air minum yang disediakan..leh la untuk menghilangkan kehausan ditekak itu...

masjid dicelah2 pohon tamar..
sekian terima kasih...

12 comments:

harimau said...

very unique!

dilaOHdila said...

bila lah dilla dpat gi sini erk....
bestnya tempat ni...

WakNal said...

slm. thanks sebab sudi berkongsi citer dan gambOr. . . .

eD's photography said...

bestnye kalau leh g sana bro..
huhuhu..

pic nice

silentshutter said...

huhu masjd cun nyer,huhu..tp knape xmeriah, xde jemaah ke, aku nk g rmikan msjd tu kalu dkt,haha..

hidungberantai said...

harimau: yup mmg unik rekabentuknya..cuma gambo yg aku amik jer jadikannya tak brapa unik hehe

dilaOHdila: insyaAllah jika ada kemahuan dan ada rezki utk kesini ehehe..best ek hehe takut smpai sni dok shari dah nak blk huhu...

WakNal: wsalam wak..sama2..thanks wak sbb sudi melawat kesini n berikan komen

eD's photography: hehe best ek...insyaAllah jika ada kmahuan dan ada rezki utk sampai kesni..
thanks huhu

silentshutter: hehe bukan tak meriah la cuma yg ak amik ni hari jumaat n lepas asar tu yg kosong..kalu hari selain hari jumaat mmg meriah masjid ni..sbb ramai student..lgpun masjid ni tletak di kawsn yg tak rmai org..tu yg leh amik gambo hehe..kalu masjid lain yg rmai org mmg kirim salam je la nak amik gambo...

burt said...

bro mmg cantik bro masjid dia

hidungberantai said...

burt: yup mmg cantik masjid ni cuma ak yg amik gambo bg jd xcantik huhuhu

~kem@ng~ said...

wah broo...
beznye kalo dah jejakkan kaki kat sini...:D

hidungberantai said...

~kem@ng~: emmmm best ek..alhamdulillah rezki dpt kat sni..bro pun leh smpai ke sni gak suatu hri nnti kalu berkeinginan dan brani mncuba dan jika ada rezki..insyaAllah..

Anonymous said...

1st dari segi compo takde masalah, cuma rasanya noise pada pic tu terlalu byk, try guna paling minimun ISO utk kurangkan dia.
Klu nak edit hilangkan noise pun boleh, tapi kepuasan takkan sama ngan ambik fresh dari kamera.
Sori la saya pun bukannya pandai sgt cuma belajar la sesikit pasal grafik computer ni kat UiTM dulu.
Anyway byk dah explore yang hang dah buat ada peningkatan.
Klu nak belajar edit guna photo shop blh la sesikit yg blh dikongsi. Agak2nya hang nak edit apa guna PS?

hidungberantai said...

Anonymous: thanks ngan tips n comments...tu la skang ni main merapu lg amik gambo pastu merapu jer ngedit..main belasah je smuanya..ok la tu ada sikit ilmu bg sikit2..ada byk ilmu bg byk2 hehe..ni msti otai ni kalu dah amik grafik comptr..gna ps main belasah ja ikut sesedap mata yg tak brapa btl nih..nway thanks alot 4 da advise..pls come again..