Sunday, April 19, 2009

Majlis Perasmian Masjid di Khartoum

Majlis perasmian masjid depan staffhouse....(masjid yg gmbrnya ada kat post yg sblm ni)
dirasmikan oleh naib presiden sudan...tp ak xkenal la mna satu naib presidennya hehehe...
tp kira sini dasat la sbb masjid biasa pun drasmi blh dkira besar gak la...n siap naib presiden leh rasmi lak...kalu kat malaysia tu ada ka kita pnya timbalan nak turun kalu setakat masjid kecik2 ni....n yg special sikit kat masjid ni lepas khutbah tiap2 jumaat akan ada ulasan ttg khutbah jumaat guna bahasa english...jadi sgt bguna la utk org2 yg macam ak ni yg xpaham apa imam baca hehehe...
emmm ingt amik pict majlis ni senang ja tp leh tahan gak la hehehe...
dgn cuaca panas teriknya(panas tp xberpeluh pun hnya mampu brmain dgn hidung utk mnyejukkn bdn)...dgn guna lens 75-300mm....mmg xcukup ilmu lg la nak amik pict event2 ni hehehe...tp xpa la first time hehehe kalu xcuba xtau kan...
saksikanlah hasil pertama kali ak turun menembak kat event ni hehehe...

ni la pmandangan dri atas staffhouse...ada dua khemah, satu utk pameran n satu utk makan...

ni dalam masjid...
emmm kalu paham bacala..hehehe ak pun xpaham...

ni pengerusi majlis..."dijemput saudara2 sekalian utk menjamu selera"

ni ak xknal sapa...mgkin naib presiden atau pun entah la hehehe

ni pun sama...sapa ek ustaz kot

emmm yg ni kot naib presiden....

emmm yg ni xtau gak sapa...

pakcik yg kusyuk mendengar apa yg dperkatakan oleh penceramah....

PA system...dasat gak depa ni....ni live masuk tv ni...hehehe

tgk live....

saudagar arab...
emm org cakap masjid ni hasil wakaf dari pak arab...tp xtau la kepastiannya...
kalu btl xtau la byk mna pahala dia dapat kumpul dgn tbinanya masjid ni...

ish2 sampai ternganga dia dok dengar...

yg ni lak jurukamera dok usha ja ak ish2...mcm ak nak rembat kamera dia ja....

budak pun bg tumpuan ish2...ak leh main2 lak kat belakang..xmalu btl la...

semuanya kyusuk ja....

memberi perhatian...

kasut2 n sandal2 yg diparking kat tingkap...

siap rakam lg budak ni...sbb ak tgk depa ni dok amik pict tu yg brani ak bwk kuar hehehe...

ni dari tingkat atas...

ni lagi sorg dok tgk ja ak menembak hehehe...

majlis penutup dgn cenderamata...


org ramai mengeluarkan diri mereka dari dlm masjid...

keluar2....

ni kat luar belakang khemah....amik air utk dberi kpda tetamu....

ni bekas apa ek...emmm bekas ni utk isi air kosong utk diminum....
nak minum amik ler....

emmm yg ni ak knal...ni la ustaz yg bg khutbah jumaat.....
ustaz jemputan...ak rsa ustaz ni pengetua sekolah kot hehehe...

ni dlm khemah...buku ttg sekolah yg ustaz tu kendalikan rasanya.....
hehehe ak xamik pun..mmbr ak je amik....

dasat tak ehehehe...nak bg nampak meriah sikit depa letak la lampu ni kat dlm khemah...

aircond.....

emmm ni model utk masjid yg baru kot.....

khusyuk dgn pameran....

emmmm ni diluar khemah....budak ni sedang mencari kereta utk dibasuh...
dasat tak dia leh basuh kereta guna air sebaldi tu je...rsa2nya bukan satu kereta ja berkereta2 kot leh dgn satu baldi ja hehehe.....siap berkilat lg hehehe.....

ni la kehidupan mereka....dah dapat upah seronok la...tgh panas terik cari pendapatan yg hanya berapa sen je sekali basuh...dgn xberpendidikannya...brsyukurlah dgn apa yg kita ada...dah terlalu jauh nak dbandingkan kehidupan kita dgn khidupan mereka ni...ni bru tgk di khartoum(bandar utama)..blm lg p tgk kat utara atau selatan sudan ni yg mmg kesempitan yg terlampau....sini yg mna kaya trlalu kaya dan yg mana susah tlalu susah....
sekian...

4 comments:

annahidayah said...

wah.siap ade lampu lip lap.hehehe.
tiap2 khemah ade lampu liplap ke?

hidungberantai said...

hehehe dasat tak....
emmm khemah lg satu xtau la sbb ak xmsuk yg lagi satu ramai sgt...

harimau said...

wa best2 tgk acara ni, walaupun kecewa, sumer pun xkenal. huhu

tapi best la tgk gambar ni~

hidungberantai said...

thanks...byk2...akan aku usahakan lagi utk menjadi yg trbaik dari yg trbaik...sokongan daripada anda amat dihargai...