Sunday, March 21, 2010

macro setup + DIY KFC beauty dish

salam alaik....sudah sekian lama aku tak mengisi blog aku nih huhuhu...macam2 hal terjadi...
ni aku datang untuk berkongsi apa yang aku lakukan sebelum nih...
benda yang aku gunakan ni adalah untuk macro shoot..barang yang aku guna semua barang2 lama yang aku beli daripada orang lama huhuhu..
jadi saksikanlah...
ni la hasil gabungan di antara 3jenis barang....yang panjang dan mcm lens zaman jepun tuh adalah minolta extension bellow model II(dibeli daripada saudara morpheus dari photomalaysia dgn ditemani oleh uncle pet) dan yang depan dia tuh minolta md 50 f1.7 juga dari zaman jepun..dan yang belakang tu dah tentu lah camera body huhuhu...
hasil gabungan semua barang ni jika diangkat lebih kurang 3kilo kot ka lebih huhuhu..
pandangan dari atas...entension bellow tu boleh di adjust pendek atau panjang nya yang menentukan kadar saiz objek yang diambil dimana lebih panjang extension tu di buka maka lebih besar la saiz objek yang diambil...tetapi memerlukan jarak lens dengan objek yang terlalu sedikit..
pandangan dari atas..gambar macro yang aku ambil sebelum ni hanya menggunakan jarak extension seperti gambar ni jer..tu pun susah dah aku nak kawal dengan beratnya..dengan nak pegang flash nya..dengan manual focus nya huhuhu..dengan cuaca yang panas dan berangin nya huhuhu..
pandangan dari hadapan lens
ni pula hasil DIY KFC beauty dish yang aku hasilkan dengan menggunakan bekas makanan plastik dan kertas aluminum yang diambil dari bekas susu dan juga kotak KFC combo...
bayangkan lah dengan lens yang memang berat tuh campur lak dengan flash yang gedabak besar tuh huhuhu..campur lak manual focus...pastu lak flash pakai wireless...sebelah tangan pegang flash n sebelah lagi pegang kamera yang berat tuh..huhuhu ni la kalau nak main macro tapi bajet ciput huhuhu..
sekian...selamat bertemu kembali huhuhu...

7 comments:

Fly said...

salam..nice job bro..fuhh kagum tul aku tgk equipment nih..two thumbs up

hidungberantai said...

Fly: wsalam bro..thanks..huhuhu equipment jer la yg power...tp skill hancus lg nih ha..nak kna latih byk lg kenalak main dgn bnda2 lama nih huhuhu..letih woooo...thanks bro...

uncle pet..!! said...

ni extension yg kita p beli ngn bro kt bangsar tu kn..
tp soft box ang mmg style.. power ar..

dilaOHdila said...

aku jugak kagum BRO...manTOP GIller ni. Nice Info & idea yang bagus

hidungberantai said...

uncle pet..!!: yup abam pet..g bli ngan abam la nih huhuhu...uish power tang mna nya..buruk ja tgk huhuhu..thanks

dilaOHdila: emmm nak kagum pa nya..ni smua barang ja lebih tp sya bkn dok reti guna pun..huhuhu..emmm thanks

eD's photography said...

salam HB...terkesima kejap tgk kreatifnye anda...huhu..
serius terbaik...
go go go...:)

hidungberantai said...

eD's photography: thank bro..huhuhu tp xleh lawan bro lg la dasatnya..ak ni biasa2 ja..harap wat bnda pelik2 tau la huhuhu..